Unionsrittet

Unionsrittet – sprenger grensen

Etter noen magre år for rittarrangører dukker det opp en nyvinning som kan vise seg være akkurat det vi ønsker oss til akkurat rett tid.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
3. mai 2023
Lesetid: 2 min

Rittdøden

Vi har sett det i flere år.  Antall deltagere i de tradisjonelle sykkelrittene har sunket dramatisk. Birken, Grenserittet, Farrisrunden og Nordsjørittet har for lengst sett sin storhetstid og kommer neppe tilbake til gamle høyder. I alle fall ikke i sin nåværende form. Det samme kan sies om flere av de tradisjonsrike turrittene på landeveien. Andre ritt har forsvunnet helt fra terminlistene.  Norske syklister som tidligere elsket startnummer og pulsklokke har endret vaner. For hvor mange ganger er det kult å sykle over fjellet fra Rena til Lillehammer? Tidene forandrer seg og folket vil ha noe nytt.

Sykkelritt på grus

I takt med at sykling på grusveier vokser seg stort blir også tilbudet på rittsiden betydelig større. I 2022 ble det for første gang arrangert et eget gravel-VM. I USA er gravelritt stort og det vokser fram utrolig mange kule ritt rundt om i Europa også.  Sykkelbransjen henger seg på. Eller hva kom egentlig først? Først kom gravelsyklene. Det begynte med sykler tilpasset tursykling og bikepacking. Så kom grusrittene og bransjen fulgte etter med å presentere rittspesifikke gravelsykler. Modeller som i geometri og spesifikasjon havner et sted mellom cyclocross og landevei.

Grusritt helt på grensen

Vi har noen sykkelritt på grusveier i Norge allerede. Eliten konkurrerer på Hadeland i det som heter Gylne Gutuer og Birken har vel strengt talt alltid vært et grusritt. Men nå kommer det noe nytt og grensesprengende for alle som elsker å sykle i flokk på naturskjønne veier avskjermet for trafikk.

I Moss har noen entusiaster klekket ut en genial plan om å forene vennskapsbyene Moss og Karlstad ved å arrangere sykkelritt på den gamle Unionsleden mellom de to byene. Et todagers ritt med til sammen 350 km. på historiske veier og delvis gjengrodde stier, med overnatting i Bengtsfors mellom første og andre etappe. I Bengtsfors blir det lagt til rette for sykkelfest med overnatting. God mat, musikk, underholdning og sosialt samvær skal skape gode opplevelser.

Merk datoen 1.-2. Juli 2023 og les mer om Unionsrittet her: www.unionsrittet.com

Flere aktuelle artikler

  • Sykkelproduksjon tilbake til Europa

  • Grusritt med feel-good stemning

  • X-faktor i nylansering fra Pinarello