Foto: Espen Vinje

Grusritt med feel-good stemning

I en tid da færre velger å betale dyrt for å sykle i flokk på trafikkerte veier, vokser det fram lokale lavterskel-ritt med mer trivsel og mindre stress.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
1. oktober 2023
Lesetid: 2 min

Mange grunner til å velge grusvei

Sykling på grusvei er populært av mange grunner. Bilister er i stor grad fraværende, naturen er vakrere og skuldrene er lavere. Du får det beste fra landevei og terrengsykling. En gravel sykkel kan brukes til alt. Du får tilgang til steder du ellers aldri ville opplevd og det er mer fokus på opplevelse enn prestasjon.

PIV Gravel Series

I en tid da færre velger å betale dyrt for å sykle i kø på trafikkerte veier, vokser det fram lokale lavterskel-ritt med mer trivsel og mindre stress. I Moss sitter det noen ildsjeler som elsker å skape aktivitet. Folkene i Morsa Sykkelklubb ( https://www.morsasykkel.com/ ) har dratt i gang en serie gravel-ritt med fokus på lavterskel og trivsel. I August ble første ritt arrangert i Mossemarka med 20 deltagere til start.

I helgen ble ritt nr. 2 avholdt og dobbelt så mange meldte sin interesse. Denne gangen i en rundløype ved Tomb i Råde kommune. I strålende høstvær dukket det opp folk fra både Vestfold og Oslo for å kjøre 6 runder i en 6.4 km lang, lettkjørt og relativt flat løype bestående av flott grusvei nærmes helt fri for biltrafikk. Her var stress, utrygghet og prestasjonsangst totalt fraværende. Etter målgang gikk vaffelpressa varmt og premier ble utdelt.

I Moss (og bare i Moss?) får man servert Pølse I Vaffel. Kombinasjonen er tradisjon på Melløs stadion i forbindelse med hjemmekampene til Moss FK. Morsa Sykkelklubb bringer tradisjonen videre. Derav navnet PIV Gravel Series.

Nye lokasjoner og ulike formater

Den energiske gjengen i Morsa gir seg ikke med dette. Enda en samling er planlagt før snøen faller. Datoen for neste samling er fastsatt til 14. oktober. I tillegg til sykling på grusveier i rundløyper kan framtidige ritt bli bakkeløp eller andre former med enkel logistikk. Fokus skal hele tiden være på at alle er velkommen og alle kan delta, uansett ferdighetsnivå, alder og erfaring. Tid og sted blir annonsert annonsert her : https://m.facebook.com/pivgravelseries

Sykkelforum heier på denne type initiativ. Det gir glade syklister muligheten til å sykle i trygge og uformelle omgivelser sammen med likesinnede.

Flere aktuelle artikler

  • Racing-gravel fra Bianchi

  • Sykkelproduksjon tilbake til Europa

  • Ny lov styrker forbrukervernet