Adam Yates, Foto:Sirotti

Adam Yates, Foto: Sirotti

Tvillingduell på første etappe

Etter at et 5 manns-brudd fikk gå fra start med en Uno-X rytter, handlet det mest om når de ble kjørt inn igjen og til slutt ble det et tvillingoppgjør.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
1. juli 2023
Lesetid: 3 min

Lett med i tidlig brudd

Uno-X fikk det akkurat slik de planla fra start og sendte Jonas Gregaard i et brudd på 5 mann som slapp lett av sted rett fra start. Lett fordi alle visste på forhånd at et brudd hadde en sjanse lik null på denne åpningsetappen hvor minst 20-30 ryttere hadde et håp og ønske om å vinne.

Deretter skjedde det ikke mye på lenge, bortsett fra at Jonas Gregaard vant første klatrespurt og at Torstein Træen gikk ned i en velt, men klarte seg tilsynelatende bra.

Kristoff blir hektet av

Etappen som mange på forhånd mente var veldig åpen viste seg å bli ganske forutsigbar. Med 50 km til mål ble bruddet kjørt inn og i 4. kategori-bakken opp til C0te de Gurutze satt feltet opp farten og de første spurterne ble kjørt av, inklusive Alexander Kristoff, noe som var helt etter planen. Kristoff sparer krefter til senere anledninger. Jonas Abrahamsen var en sterk bidragsyter til at det skjedde. Han så veldig sterk ut over toppen helt i front med Rasmus Tiller og Tobias Halland Johannessen like bak.

Full fyr og dramatikk i feltet

Opp 2. kategorien til Cote de Vivero ble alle spurtere kjørt av. Men dette er Tour de France og en haug med ryttere er i sitt livs form. Så over toppen med 27 km til mål fikk vi se at godt over halve feltet fortsatt var med. Neilson Powless tok spurten og klatretrøya for dagen. I den påfølgende utforkjøringen går to sammenlagtryttere knallhardt i bakken – Enric Mas (Movistar) og Richard Carapas (EF Education). En tragedie for de to involverte å ryke ut på første etappe. Om noen av de to står på start i morgen vites ikke.

Avgjørelsen – første del

I den stupbratte 3. kategorien Cote de Pike (2 km a 10%) smalt det! Etter en vill posisjonskamp – hvor vi så hvor vanskelig det ble for Torstein Træen og Tobias Halland Johannessen å holde seg foran uten hjelperyttere – gikk det hardt i bakken. Først over toppen kom favorittene Vingegaard og Pogacar som dro med seg Victor Lafay fra Cofidis, men flere fulgte tett bak.

Den endelige avgjørelsen

På flatene inn mot målbakken gikk tvillingene Simon og Adam Yates – som kjører for henholdsvis Jayco og Jumbo Visma – til i front og fikk en luke før bakken begynte. Både Mathieu van der Poel og Julian Alaphilippe var for lengst kjørt av. Det var også Tobias Halland Johannessen og seieren ville gå til en av Yates brødrene eller favorittene som fulgte bare 10 sek. bak.

Tvillinger på podiet

Det er ikke mange tvillingpar i internasjonal sykkelsport og vi skulle gjerne sett at det var Halland Johannessen-tvillingene, eller i alle fall en av dem som tok seieren, men Adam Yates holdt unna for favorittene og tok etappeseieren foran sin bror. Tadej Pogacar som var den store forhåndsfavoritten viste seg som forventet sterkest av resten og tok 3. plassen.

Tobias Halland Johannessen havnet 33 sek. bak på 30. plass og sa til TV2 etter målgang at det gikk hardt på slutten og at han følte seg litt seig når det gikk som fortest. Tobias var positiv, på godt humør og gleder seg til fortsettelsen. Torstein Træen krysset mållinjen 4.49 bak og tapte dermed mye i sammendraget allerede fra start. Heldigvis er det langt til Paris og vi håper Træen kom heldig fra uhellet og er klar igjen i morgen.

Les en mer utfyllende rapport med video fra feltet.dk her

Flere aktuelle artikler

  • Racing-gravel fra Bianchi

  • Sykkelproduksjon tilbake til Europa

  • Ny lov styrker forbrukervernet