Foto: www.sykkeltilpasning.no

Foto: www.sykkeltilpasning.no

Sitt bedre på en tilpasset sykkel

Det selges sykler til folk i alle størrelser, vektklasser og alder. Hvor viktig er det at kunden får riktig størrelse og at sykkelen er riktig tilpasset?

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
6. juni 2023
Lesetid: 3 min

For folk flest

Hvis du er syklist observerer du sikkert at folk sitter veldig forskjellig på sykkelen. De sitter høyt og lavt, bak eller fram, med styrebredder og sadler som ikke passer kroppen i det hele tatt. Men hvor viktig er det egentlig?

For folk flest spiller det liten rolle. Hvis sykkelens bruksområde er begrenset til en tur i butikken eller hjem fra en pub-runde har det ingenting å si. Men hva om du bruker sykkelen mer aktivt? Pendling til jobben, til trening, på ritt eller sykkelferie?

Når sekundene teller

Selv blant profesjonelle ryttere kan det noen ganger se ut som om rytteren sitter feil, oftest for lavt. Det kan være at rytteren har funnet sin favorittstilling og at en riktig tilpasning er uønsket fordi det vil føles unaturlig og at veien til en perfekt sittestilling er for lang og tung.

I den profesjonelle verden gjøres det grundige målinger og tilpasninger for å oppnå «marginal gains». Ryttere måles og testes i hue og ræva, bokstavelig talt. Spesielt for temporyttere er luftmotstand den største utfordringen. Derfor er en aerodynamisk posisjon ekstremt viktig. Men det går grenser, for posisjonen skal også være arbeidsøkonomisk og komfortabel. Hvis ensidig fokus på aerodynamikk går ut over et effektiv tråkk, wattproduksjon og gir muskulære problemer eller hindrer blodgjennomstrømning, så blir det veldig feil.

I butikken

Mange sykkelselgere er selv syklister og med erfaring kan man ganske raskt fastslå hvilken størrelse kunden skal ha på sin nye sykkel. Ved å la kunden sykle en liten runde utenfor butikken kan man med en viss nøyaktighet også kunne montere sete og styre tilnærmet riktig. Mange tenker at det handler tross alt bare om tre kontaktpunkter – sete, styre og pedaler. Så hvor vanskelig kan det være? Eller er det likevel behov for en mer avansert sykkeltilpasning?

Noen butikker har tatt i bruk en app fra Apiir – en bedrift med utspring fra innovasjonsmiljøet ved NTNU i Trondheim som har satt seg mål om å forbedre sykkelopplevelsen for alle syklister. Det hele begynte i 2020 på NTNUs Entreprenørskole der fysioterapeut Rasmus Thunem og økonom Einar Gjellan ønsket å finne en ny teknologi for å kunne gjøre objektive bevegelsesanalyser, raskt og enkelt. En prosess som vanligvis har blitt gjort med avanserte og kostbare kamerasystem i bevegelseslabratorier.

Profesjonell sykkeltilpasning

I Drøbak finner vi landets kanskje dyktigste innen dette fagfeltet. Petter Gustavsen driver Sykkeltilpasning, Drøbak og kan snakke i timer om anatomi, arbeidsøkonomi, watt og vind. Konfrontert med vår erfaring – at et besøk hos flere sykkeltilpassere vil gi flere ulike svar – bekrefter Petter at det dessverre er virkeligheten. Det er mye synsing ute å går og ulike instrumenter gir ulike resultater.

Vi har hentet følgende sitat fra Petters hjemmeside – www.sykkeltilpasning.no «Hva er riktig sittestilling på sykkel? Det riktige svaret er at det ikke finnes en god mal for hvordan du skal sitte på en sykkel. Det er store individuelle forskjeller hva gjelder anatomi, funksjonell bevegelighet, grenser for hva som er komfortabelt og ønsker».

Ble vi noe klokere? Sannheten er at alle mosjonister og elitesyklister kan ha stor nytte av profesjonell veiledning. Det er samspillet mellom eksperten og rytteren – godt hjulpet av gode verktøy og analyseinstrumenter – som gir de beste resultatene. Men det kan ta tid og kreve tålmodighet å bevege seg fra en inngrodd posisjon til noe helt nytt. Vil du vite mer – les fagartiklene til Petter her.

Flere aktuelle artikler

  • Racing-gravel fra Bianchi

  • Sykkelproduksjon tilbake til Europa

  • Ny lov styrker forbrukervernet