Må barnesykler være så tunge?

Må barnesykler være så tunge?

Det er grunner til at barnesykler er tunge, men enda flere og bedre grunner til at de ikke burde være det.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
14. juni 2023
Lesetid: 3 min

Dårlig utstyr – mindre aktivitet

Hvis du skal være helt sikker på at kid’n din skal miste motivasjon for å være et aktivt barn i oppveksten er det bare å gå til innkjøp av billig utstyr fra 5-6 års alderen. Kjøp dårlige skøyter for å være helt sikker på at ungen ikke blir å se på isen eller alt for lange ski for at det ikke skal vokse opp en ny Klæbo eller Johaug.  Skal du derimot oppmuntre til aktivitet og se ungen vokse opp og være glad i sport – kjøp kvalitet og noe som passer i størrelse. Gjerne brukt.

Kjøp og selg riktig størrelse

Sportsvarehusene bugner av barnesykler i flotte farger. Ja de fleste andre varehus også forresten, for her er det stor bransjeglidning. Men det er ikke guld i alt som glimrer. Her skal mor og far slippe billigst mulig unna. Mange foreldre vil kjenne seg igjen i følgende argument– barnet mitt vokser jo sjukt fort og snart er sykkelen for liten. Så jeg kjøper en billig sykkel som er litt for stor nå, så passer den kanskje neste år. Men hvorfor skal en sykkel du kjøper nå passe neste år? Barnet skal vokse ut av sykkelen, ikke inn i den. En for stor sykkel er potensielt farlig. Derfor må også selgeren føle et ansvar for å selge en størrelse som passer nå – ikke om et år. For en uøvet syklist blir den veldig vanskelig å håndtere både fordi den er for stor og for tung.

Billig er tungt

At sykkelen er tung gjenspeiles i den lave prisen. Billige sykler for barn i alderen opp til 7 år er ofte bygget på stålrammer og med de billigste komponenter. En liten sykkel med 20’’ hjul veier kanskje 10 kg. og det er i seg selv ikke avskrekkende for en sykkel, i alle fall ikke for en voksensykkel. Problemet er at en 6 åring veier normalt bare ca 20 kg. Tenk deg at en voksen person på 80 kg sykler på en 40 kg tung sykkel. Heldigvis lages det ikke så tunge sykler for voksne, for det ville ikke gitt mye sykkelglede. I den tekniske beskrivelsen av Yosemite sykkelen på bildet over (fra Biltema) står det at sykkelen veier 12 kg og at maks last er 120 kg. Ganske morsomt egentlig. Hvorfor lager man en barnesykkel som tåler en 120 kg tung rytter?

Lett er fett

Kjøp derfor en dyrere og lettere sykkel til barnet ditt, i en størrelse som passer. Den vil være lettere å håndtere, sikrere å bruke og gi mye mer glede. Dermed vil den også bli brukt mer. Dessuten vil den ha en mye høyere 2. håndsverdi. Det vil ikke en billig sykkel som er blitt for liten. I beste fall kan den gå i arv og kanskje være like fin fordi den ikke ble brukt av første eier. Poenget er at det skal være fett å sykle. Hvis du selv er syklist, hvorfor ikke ta med ungen på din aktivitet, enten det er heisbasert terrengsykling, landevei eller gravel. Det finnes superkule sykler og utstyr for barn hos gode faghandlere.

Flere aktuelle artikler

  • Racing-gravel fra Bianchi

  • Sykkelproduksjon tilbake til Europa

  • Ny lov styrker forbrukervernet