Langt og lenge før eksplosjon

Med en profil som lignet litt på gårsdagens var det ventet at fyrverkeriet startet i den siste bakken med toppunkt 16,5 km fra mål.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
2. juli 2023
Lesetid: 2 min

Langt og kontrollert

Verdens største sykkelritt kan noen ganger være verdens kjedeligste fordi det ledende laget kjører inn bruddet akkurat når de vil. I dag satt Edvald Boasson Hagen i et lite brudd på 3 mann som ble kontrollert av Vegard Stake Laengen og et par av hans lagkamerater i UAE.

Angrep fra favorittene og full sprekk

Neilson Powless var sistemann som ble kjørt inn fra bruddet. Edvald måtte gi seg litt tidligere da mannen i polka-dot-trøya ga gass. Den siste bakken ( 2.kat) ble kjørt hardt og håpet om å se Rasmus Tiller i spurten ble tidlig skrinlagt. Tobias Halland Johannessen sleit seg nesten med over toppen, men måtte innfinne seg med å havne i gruppe to.  Over toppen det ble en spurt om bonussekunder mellom de to store sammenlagtfavorittene Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar og plutselig var de alene. Men en gruppe på drøyt 24 ryttere samlet seg igjen i bunnen etter utforkjøringen og den gruppen satt mannen ingen ville ha med til mål – Wout van Aert.

Pello Bilbao – den lokale helten – benyttet lokalkunnskapene sine i utforbakken og fikk en luke, men rett bak fikk van Aert hjelp av to lagkompiser. Men Pogacar satt også der.

Overraskende seier til franskmann

Når du er soleklar favoritt til å ta spurten må du også ta ansvar. Alle ser mot deg for å tette luker. Både Thomas Pidcock og Mattias Skjelmose prøvde seg men van Aert tettet lukene selv. Hvor mange ganger orker man det? Til slutt ble det en liten bombe da franskmannen på Cofidis, Victor Lafay lyktes med å være den første til å rykke sist, som man sier. Riktignok satt Lafay også i går med i teten over siste stigning men at han skulle vinne i dag kom som en overraskelse.

Bak fulgte van Aert og Pogacar. Tobias Halland Johannessen kom inn på en 34. plass, 2,25 min bak. Adam Yates beholdt den gule trøya.

Les en utfyllende rapport med alle detaljer på feltet.dk her

Flere aktuelle artikler

  • Grusritt med feel-good stemning

  • Uno-X er blitt voksne

  • Dansk seier da Uno-X skrev sykkelhistorie