Jonas Vingegaard med Jonas Abrahamsen på Champs-Elysee. Foto: Sirotti

Dansk seier da Uno-X skrev sykkelhistorie

Bare et uhell på siste etappe kunne hindre dansk seier i Tour de France for 2. året på rad da Jonas Vingegaard trillet rolig til mål på Champs-Elysee. For Uno-X ble Tour'en et eventyr hvor alle forventninger ble innfridd og vel så det.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
23. juli 2023
Lesetid: 4 min

Uno-X har skrevet sykkelhistorie

Så var Tour de France 2023 historie, og for en historie! I tillegg til at Jonas Vingegaard tok sin andre seier på rad, var det noe spesielt i år med hastigheten – den 5. raskeste Tour’en i historien – spurtene til Jasper Philipsen, duellen mellom Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar og deltagelsen til Uno-X.  Det var noe ekstraordinært med årets Tour.

Vi har hatt fantastiske prestasjoner i det franske 3-ukersrittet tidligere – blant annet med 4 norske etappeseiere i 2011, men det var første gang i historien at et norsk lag deltok. Hvor lenge har ikke sykkelinteresserte nordmenn ønsket seg et norsk profflag på den store scenen? Helt siden Thor Hushovd ble proff i Credit Agricole og i alle fall etter det nevnte året 2011. Nordmenn har vunnet til sammen 19 etapper i Tour de France. Thor Hushovd står for 10 av dem.

Hushovd hadde selv en drøm om et norsk lag i Tour de France. Senest i 2017 – det året Bergen arrangerte sykkel-VM sa Hushovd til Aftenposten – Jeg var litt vågal og gikk offensivt ut med planene om at jeg ville danne et lag. Jeg visste at det var muligheter for å få det til. Men jeg måtte ta ett steg tilbake. Jeg har fortsatt en drøm sammen med flere andre. Det handler om å få startet et norsk World Tour-lag som kjører Tour de France hver sommer -.

Hva utrettet Uno-X i år?

De kvalifiserte seg, ble invitert, inspirerte og innfridde! Og ikke minst ble laget gjenstand for en mediaoppmerksomhet som er verd mange millioner annonse-kroner.

Tobias Halland Johannessen var først over Tourmalet og tok 3. plass på samme etappe. Enda en 3. plass til Jonas Abrahamsen og totalt 11 topp-10 plasseringer med 6 forskjellige ryttere på 21. etapper for debutantene og årets yngste lag i Tour de France. I tillegg fullførte samtlige 8 på laget alle etappene. Det i seg selv er en prestasjon. «Chapeau» til alle Uno-X-ryttere, ledere, støtteapparat og sponsorer. De presterte langt bedre enn man kunne forvente og skapte enormt engasjement blant publikum, tv-seere og syklister i Norge.  Interessen for og forventningene til fortsettelsen for det norske sykkeleventyret som Uno-X er, har skutt i været.

Det neste steget- hva må til?

Idretten lider under det samme syndromet som økonomi – kravet til vekst. Stagnasjon er utelukket. Det olympiske valgspråket citius, altius, fortius – raskere, høyere, sterkere – er et krav alle som driver toppidrett føler på og har et ønske om å innfri. Målet vil alltid være fremgang – å bli enda bedre. Uno-X har allerede kommet en lang vei i norsk målestokk. Nå gjenstår det siste steget – å rykke opp i første divisjon og gå fra å være et Pro Team til å bli et World Team.

For å ta steget til topps å bli blant de 18 lagene i øverste divisjon må laget forsterkes med flere ryttere som ikke bare holder nivået, men som kan kjøre inn resultater gjennom sesongen som gir poeng nok. Til det kreves et større budsjett. Ryttere på dette nivået hever solide lønninger. Rent administrativt og organisatorisk holder Uno-X allerede nivået. Spørsmålet er hvor lenge lagets eiere skal være tro mot sin norsk-danske modell. Det finnes ryttere nok i Danmark og Norge men mange av dem er for dyre. Jonas Vingegaard, Mads Pedersen og Kasper Asgreen er i den ligaen. Antagelig også Matthias Skjelmose. For å få dem til Uno-X må Reitan-familien legge betydelig mer penger i kassa.

Norske talenter forsvinner ut av landet

Selv noen av de beste norske rytterne velger å gå andre steder enn til Uno-X. Tempo-verdensmester i 2022 – Tobias Foss, vinneren av årets BabyGiro – Giro d’Italia U-23 – Johannes Staune-Mittet, juniorverdensmesteren fellesstart i 2021 – Per Strand Hagenes og for tiden en av verdens mest spennende juniorer – Jørgen Nordhagen har alle valgt å bli innlemmet i verdens beste lag – nederlandske Jumbo-Visma sine rekker.

I tillegg har vi en rytter som for tiden er og siden 2017 har vært under kontrakt med UAE Team Emirates. Vegard Stage-Laengen hadde passet veldig godt inn hos Uno-X. Asker-gutten er riktignok 34 år gammel, men i sin rolle som kjøresterk og super lojal hjelperytter, blir han ikke dårligere med det første. Senest i årets Tour viste han hvor sterk han er. Vegard kunne med fordel tatt et par sesonger i Uno-X. Andre navn er Sven Erik Bystrøm som står uten kontrakt etter åretes sesong og Marcus Hoelgaard som har hatt en dalende kurve etter overgangen til Trek-Segafredo som nå heter Lidl-Trek.

Uansett hvor veien går videre for Uno-X er vi helt sikre på at Jens Haugland har noe godt i vente for oss som heier på norsk sykkelsport.

Flere aktuelle artikler

  • Uno-X er blitt voksne

  • Den 10. topp10 plasseringen for Uno-X

  • Nesten for Uno-X etter enorm laginnsats