Et sykkelsete fortjener fokus

Hvor viktig er riktig sete?

Som syklist har du bare 3 kontaktpunkter til sykkelen - pedaler, styre og sete. Hvor viktig er det med riktig sete?

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
20. september 2023
Lesetid: 3 min

Sykkelens mange fasetter

Ved innkjøp av ny sykkel ser de fleste først etter kategori. Deretter på gir, hjul, dekk, ramme og utseende. Størrelse også selvfølgelig. Men hvor mange tar seg bryet med å sjekke om sykkelen har riktig sete? En syklist har bare 3 kontaktpunkter til sykkelen – pedaler, styre og sete. Hvor viktig er det med riktig sete?

En av de mest oversette komponentene

En sykkelselger tenker først og fremst på å få solgt sykkelen. En god sykkelselger spør også kunden om bruksområde. De beste sykkelselgerne tar til og med vitale kroppsmål for at kunden skal få riktig rammestørrelse og kanskje også riktig stemlengde og styrebredde. Men de aller fleste glemmer at setet er en vesentlig komponent.

Avgjørende for en god opplevelse

Det er lett å tenke at setet i verste fall gir ubehag i rompa på de første turene. Det er riktig at de fleste seter krever en hvis tilvenning, men valg av sete er mye viktigere enn som så. Når du velger sykkel må du også forsikre deg om å velge riktig sete. Det kan være avgjørende for om du kan sykle komfortabelt og lenge eller om turen blir smertefull og kort.

Ulike seter for ulike formål

Det er selvfølgelig forskjell på et sete til en bysykkel og en landeveis-racer. En typisk bysykkel har et sete som en landeveis-syklist ville omtalt som en sofa. Setet på en racersykkel ser vel mer ut som en pinne i en bysyklist sine øyne. Derfor tjener et sykkelsete ulike formål. De kommer i ulike bredder med ulike neste. Noen med concord nese, andre med litt kortere og bredere front. De er ulikt polstret, kommer i forskjellige prisklasser og med veldig ulik vekt. Noen for terrengsykling, noen for landeveissykling, Andre for gravelsykling, temposykling eller trialsykling (sistnevnte trenger kanskje ikke sete i det hele tatt).  En som skal sitte oppreist, lenge og komfortabelt på en sykkelferie bør ha et bredere sete. En som skal kjøre en time på temposykkelen i en fremoverlent og aerodynamisk posisjon kan velge et hardere og kortere sete men må passe på at setet er innenfor målene satt av UCI.

Noen syklister finner seg godt til rette på et karbonsete som man kan skli litt på – helt uten polstring for å spare vekt. Andre trenger litt polstring og kanskje en splitt i midten for litt avlastning der det gnager mest. Men aller viktigst er bredden.

Bredden mellom sittebeina

Sittebeinet er den nederste og bakerste delen av hoftebeinet og består av to knuter – sitteknuter. Alle har ulik avstand mellom disse to knutene og kvinner har statistisk sett mer avstand enn menn. Hvilken sammenheng har denne bredden med setets bredde?  Tenk deg at sittebena dine faller utenfor setets bredde. Da vil du få et kraftig trykk mot bløtvevet, blodsirkulasjonen hindres og du opplever at bena dovner. Det er ingen god oppskrift på en komfortabel tur med kraft i tråkket. Derfor er setetebredden viktig. Den anatomiske utformingen også.

Test ulike seter

Enten du er kjøper eller selger av en sykkel bør det setet som følger med sykkelen betraktes som utbyttbart. En god sykkelselger bør måle bredden mellom sittebeina på kunden ved hjelp av et avtrykk. Bredden på setet skal tilpasses bredden mellom sittebeina. Deretter bør kunden prøve ulike seter for ulike formål og ha returrett dersom det oppstår problemer.

Flere aktuelle artikler

  • Racing-gravel fra Bianchi

  • Sykkelproduksjon tilbake til Europa

  • Ny lov styrker forbrukervernet