Alternativer til Shimano - microSHIFT

Gyllene tider for alternativer til Shimano

I manges bevissthet eksisterer bare de tre store produsentene av kompenter til sykler – Shimano, SRAM og Campagnolo. Det er lett å glemme at det finnes mange andre aktører i markedet som leverer tilsvarende eller skal vi si lignende komponenter.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
14. oktober 2022
Lesetid: 3 min

FSA for eksempel – som kanskje er mest kjent for styre og stem – har utviklet en komplett elektronisk gruppe ved navn – K-Force WE. En annen godt innarbeidet produsent med lang erfaring er Italienske Miche. Mer kjent er kanskje Sensah, SunRace og MicroShift.

Det skulle ta tid før Taiwan-baserte MicroShift – som ble etablert i 1999 – entret det norske markedet men nå er de her, godt ivaretatt av Deler AS. Vi tok en prat med Peter Bascheck, produktsjef hos Deler AS.

Hvordan har pandemien påvirket omsetningen til Deler AS?
– Som resten av sykkelbransjen har pandemien påvirket vår omsetning på en positiv måte. Økt bruk av sykkel, og da spesielt elsykler, har ført til mer salg av både tilbehør og slitedeler de siste to årene.

Hvordan er tilgjengeligheten generelt for deres produkter?
– Vi har alltid hatt fokus på tilgjengelighet og tok tidlig grep for å hindre de store utsolgtsituasjoner da etterspørselen økte i starten av pandemien. Nå går produksjons- og frakttider sakte med sikkert tilbake til normalen.

Er det andre utfordringer med forhåndsordre nå, sammenlignet med tidligere år?
– Økte produksjons- og frakttider har tvunget oss til å kjøre innsalgsrunder på andre tidspunkter enn en tradisjonelt sett, og redselen for utsolgtsituasjoner hos forhandleren har ført til litt høyere snitt på forhåndsbestillinger hos enkelte merker.

Hva er grunnen til at Deler AS valgte microShift?
– Shimano og Sram har hatt store leveringsproblemer under pandemien, noe som fører til at mindre merker med tilsvarende portefølje og kvalitet ble interessante. microShift er ett av disse merkene.

Hva er ambisjonenen med produktene?
– Ambisjonen er å kunne være leveringsdyktige på drivverksprodukter når de store sliter, med spennende produkter som vi kan stå inne for.

Hvilke fordeler har microShift framfor Shimano og SRAM?
– microShift er en aktør som har hold på med dette i flere tiår, og er på ingen måte bare en kopi av Shimano eller Sram. Med egne patenter, løsninger og filosofier som står sin mann i daglig bruk.

Hvem er målgruppen? 
– Verksteder og butikker som sliter med å få tak i drivverksdeler til reparasjoner er nok de som driver salget i denne fasen, men på sikt prøver vi å innarbeide microShift som en likeverdig erstatning for kundene våre. Økt bruk av microShift i OEM segmentet håper vi vil hjelpe aftermarket-salg i framtiden.

Hvem er målgruppen blant sluttbruker? Hva slags syklist og for hvilken type sykkel?
– microShift har som filosofi å levere komponenter man kan stole på, til en fornuftig pris. På så måte er alle som driver med sykling under toppnivået målgruppen – i dag tillegges også el-syklister og barn/junior økt fokus, med produkter som er tilpasset deres bruk.

Det er ingen tvil om at de store aktørene i dette markedet trenger konkurranse. Derfor er det positivt at vi har alternativer tilgjengelig, levert fra seriøse leverandører som er godt innarbeidet i Norge. I tillegg til MicroShift representerer Deler AS også SunRace, TRP og Tektro. Sistnevnte kommer også snart med kassetter og gir – forteller Peter Bascheck.

I en ellers ustabil verden ser bransjen lys i tunellen. Med visse tilpasninger skal det være mulig å planlegge innkjøp og leveranser uten å ta for stor risiko. Forhåndsordre må legges tidligere enn før og et tettere samarbeid mellom forhandler og distributør er nødvendig, en utvikling som er positiv for alle parter. Da er det greit å vite at det finnes gode alternativer til Shimano og Sram.

Flere aktuelle artikler

  • Sykkelproduksjon tilbake til Europa

  • X-faktor i nylansering fra Pinarello

  • Tobias Halland Johannessen på Col del la Loze. Foto: Sirotti

    Monsteretappe av Tobias Halland Johannessen