Foto Uno-X: Rasmuss Tiller vinner Dwaars door Het Hageland

Foto Uno-X: Rasmuss Tiller vinner Dwaars door Het Hageland

Går NM trøya til Tiller i år igjen?

På papiret ser Uno-X totalt dominerende ut før start i årets NM-fellesstart i Sandnes. Blir det en reprise av fjorårets NM der Rasmus Tiller tok trøya?

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
25. juni 2023
Lesetid: 3 min

Uno-X med dominerende overtall i NM

Sykling er en lagsport men langt mer komplisert enn en fotballkamp. Det ville vært veldig urettferdig om Manchester City stilte med 12 mann mot et antatt svakere lag. Søndag 24. juni stiller Uno-X med hele 15 mann til start på fellesstarten for elite herrer. Det kan på papiret synes urettferdig at det presumptivt beste laget skal ha flest ryttere.  Til sammenligning har Team Coop – Repsol 10 mann på startstreken.

Hva blir taktikken?

Gabriel Rasch har vært tydelig på at Uno-X går for trøya. Det betyr mye å få den med til Tour de France. Så hvordan legger de opp taktikken? Det er nærliggende å tenke at de vil bruke 7 mann – de som ikke skal til Tour’en – til å støte i stykker feltet. Med to mann i brudd – hvem skal da kjøre det inn? På den annen side – hvis det sitter 7 mann i brudd og to av dem er Uno-X ryttere som ikke skal til Tour de France – da får de uansett ikke med seg trøya til Frankrike. Derfor er det komplisert.

Flere proffer med enn noen gang

Uno-X er ikke alene om ha gode ryttere med.  Det er hele 30 andre profesjonelle ryttere til start. Ingen av disse vil sitte å se på at trøya går til Uno-X i år som i fjor.

Roy Hegreberg som gleder seg til NM på hjemlige trakter er ikke redd for Uno-X dominansen. – Det blir et åpent ritt der veldig mange kan vinne. Min favoritt er riktignok Rasmus Tiller – den avsluttende bakken er kanskje litt for hard for Alexander Kristoff – men det er åpent. I sin tid var Kurt Asle Arvesen veldig flink til å skape relasjoner og samarbeid på tvers av klubbgrenser for å utfordre de dominerende lagene. Hvis noen kan klare det samme på Søndag er det mange som kan vinne -. Roy nevner Sven Erik Bystrøm, Odd Christian Eiking, Per Strand Hagenes og Johannes Staune-Mittet som kandidater til å utfordre Uno-X.

Derfor kan det hende Uno-X venter. At de lar andre jobbe og støter først når det er 2-3 runder igjen av den 15,4 km lange rundløypa. Da gjør de det kanskje med de største kanonene for å skape en endelig utskillelse og til slutt kan det hende Roy Hegreberg får rett – at det blir samme vinner som i 2022 – Rasmus Tiller.

Alltid gøy med outsidere

Det blir ingen lynrask kaotisk og farlig spurt med et stort felt. Til det er avslutningen for hard. Vi vil sannsynligvis se en mindre gruppe gjøre opp om seieren. Og hvem vet – kanskje gamle ringrever snyter ungdommen for trøya? For Edvald Boasson Hagen (36) skal også til Tour de France og The Boss ville kledd trøya veldig godt og helt sikkert gitt ham en boost. Hvis vi graver enda dypere i startlista finner vi flere som kan betraktes som outsidere.

Østfoldingen Jonas Iversby Hvideberg er tidligere Uno-X rytter og blir det snart igjen. Nå kjører han for Team DSM og kanskje lagkompis Andreas Leknessund vil gi Jonas hjelp etter all hjelp han selv fikk i årets Giro de Italia.

Den ultimate overraskelsen ville være om Kristoffer Skjerping vinner. Er det mulig? Har ikke han lagt opp? Jo egentlig. Det er det som er så spennende med sykling. Alt kan skje! For 30-åringen fra Sotra som la opp i 2019 – etter at han ikke fikk fornyet kontrakt med nettopp Uno-X – har ikke sluttet å trene. Det beviste han med en oppsiktsvekkende 10 plass på NM-tempo’en. På Søndag har han 13 lagkamerater med seg fra Team Kjekkas. I sin glanstid og spesielt som U23 rytter passet denne type løypeprofil perfekt for Skjerping. Har han det i seg fortsatt på dette nivået?

Vi gleder oss. Årets NM fellesstart for herrer elite er på papiret den mest spennende vi noen gang har sett, startlisten tatt i betraktning. Det er meldt fint og varm vær – delvis sol og 24 grader. Rittet sendes på TV2 fra kl. 14:00. Mer info om rittet finner du på arrangørens nettside https://www.sykkelnm2023.no/fellesstart

Flere aktuelle artikler

  • Grusritt med feel-good stemning

  • Uno-X er blitt voksne

  • Dansk seier da Uno-X skrev sykkelhistorie