Jasper Philipsen vinner igjen. Foto: Sirotti

Jasper Philpsen vinner igjen. Foto: Sirotti

Tre på rad for «Jasper the Disaster»

Etter nok en kjedelig flat etappe hvor et par-tre ryttere gikk i brudd nærmest for syns skyld tok - for tiden verdens beste spurter - Jasper Philipsen sin 3. etappe.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
7. juli 2023
Lesetid: 2 min

Spurt er for de erfarne

Hva skal til for å vinne en spurt i Tour de France? I tillegg til en god porsjon raske muskelfiber må man ha et sterkt lag, erfaring og trening i å være i situasjonen.

  • Rasmus Tiller er sterk nok til å holde laget foran lenge
  • Jonas Abrahamsen er rå til å ta plass i feltet
  • Søren Wærenskjold har kraft og fart nok til gode opptrekk eller spurte selv
  • Alexander Kristoff har erfaring i massevis men mangler det siste eksplosive etter lette etapper

Uno-X som lag mangler erfaring

Det er synd å bruke Tour de France til trening. Laget har ikke trent mye sammen på kaotiske spurter. Kurt Asle Arvesen sier til TV2 etter dagens etappe at det mangler kommunikasjon. Og akkurat det er veldig tydelig. De har en plan men klarer ikke gjennomføre. På den annen side oppstår det mange situasjoner som man ikke kan forutse. Det er i sånne situasjoner erfaring er så viktig.

Kaotiske spurter

Før i tiden var det tydelige opptrekk-tog og spurten gikk i høy fart med feltet på en strek eller to. Hvem husker ikke Saeco-toget til Mario Chipollini der han satt på hjulet til 3-4 opptrekkere og ble levert i lederposisjon med 100 meter til mål. Nå er spurtene kaotiske. Mange ryttere må klare seg selv den siste km. Noen har en dedikert siste-opptrekker, sånn som Mathieu van der Poel er for Jasper Philipsen.

Et mentalt spill

I et kaos av ryttere på et smalt oppløp hvor den siste km blir unnagjort med en snittfart på 68,8 km/t er det mentale ekstremt viktig. Go with the flow. Det er akkurat hva som skjer når Jasper Philipsen – som tidligere hadde kallenavnet «Jasper the Disaster» – etter å ha jublet for seieren i ritt bare for å oppdage at en annen var foran ham – vinner 3 spurtetapper på rad. I dag snyter han også Mark Cavendish for en rekorden i antall seiere i Tour de France. Det handler om selvtillit, trygghet og visshet om at dette er noe man kan.

Ny mulighet i morgen

Det fine med et 3-ukers etapperitt er at det alltid kommer en ny mulighet. Den neste kommer allerede i morgen. Etappen er ikke veldig ulik dagens, med en 3. kategori-stigning 65 km fra mål og to 4. kategorier nærmere mål. Det sies at Søren Wærenskjold får sin egen sjanse til å spurte i morgen. Det forutsetter at han henger med over de to drøyt km-lange 4. kategoriene hvor det vil bli kjørt hardt.

Heldigvis unngikk vi velt i dagens spurt. Vi håper det er en god trend.

Se alle statistikker, intervjuer, video og analyser hos www.feltet.dk

Flere aktuelle artikler

  • Racing-gravel fra Bianchi

  • Sykkelproduksjon tilbake til Europa

  • Ny lov styrker forbrukervernet