Høgevarde World Trail - Foto: Lars Storheim

Høgevarde World Trail - Foto: Lars Storheim

100 millioner til sykkelstier

Omtrent 10 mil nordover, litt vestover og oppover ligger den lille bygda Gulsvik. Der tar du en krapp venstresving etterfulgt av en lang stigning og et eldorado av sykkelstier åpenbarer seg - rett utenfor Oslo.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
9. juli 2022
Lesetid: 2 min

Over bekken etter vann?

Du er kanskje blant de mange som feier gjennom Sokna, Gulsvik og Flå på vei til mer eksotiske reisemål høyere opp i dalen for å utøve dine favorittaktiviteter på ski og sykkel. Det er over 20 mil fra Oslo til både Hemsedal og Geilo, men bare ca. 12 mil til det som for tiden kanskje er Norges mest spennende sti-prosjekt – Høgevarde.

For entusiasten

Hvis du er mer enn middels interessert i stisykling burde du spare deg for den lange reisen og teste ut dette kortreiste storprosjektet for sykkelstier rett utenfor Oslo. Ifølge Hans Christian Gulsvik, daglig leder i Høgevarde AS. er dette kanskje et av de største stiprosjektene i hele Europa. Utbygging ledes av det Australske selskapet World Trail. Hans Christian forteller om 22 dedikerte medarbeidere som graver stier og at 4 lokale grunneiere investerer 20 millioner kroner i prosjektet i 2022. Totalt 100 millioner i løpet av de neste årene.

Vi satser på syklisten, forteller Hans Christian. Vi ønsker å tilfredsstille entusiasten og bygger litt annerledes stier som krever minimale inngrep i naturen. Derfor bruker vi også mindre maskiner og tilpasser det vi bygger til terrenget.

Kortreist sommer og vinterdestinasjon

Høgevarde er en del av Visit Norefjell og samarbeider blant annet med Hallingdal Rides. I tillegg til stiutbyggingen satses det på utvikling, salg og tilrettelegging av hytteeiendommer i området.

Stisyklister er ofte også alpinister. Derfor er det interessant å vite at Høgevarde ikke bare er et sykkelmekka, men de har ifølge Hans Christian Gulsvik en off-pist kjøring som man  må helt til British Colombia for å finne maken til. Neste gang du tar fatt på den lange veien opp Hallingdalen bør det ringe en bjelle når du får Krøderen på venstre side og nærmer deg Gulsvik (eller Gøsjvik som de lokale sier). For rett etter Hallingporten rasteplass og broa ved Granheim må du ta venstre…

Flere aktuelle artikler

  • Sykkelproduksjon tilbake til Europa

  • X-faktor i nylansering fra Pinarello

  • Tobias Halland Johannessen på Col del la Loze. Foto: Sirotti

    Monsteretappe av Tobias Halland Johannessen