Sommer på Geilo

Sommer på Geilo. Foto: Visit Norway

Geilo – sykkelmoro for hele familien

Selv om fjellbygda Geilo er mest kjent som en ski-destinasjon står sommerturismen for en betydelig del av omsetningen og sykling er en viktig del av det.

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
2. mai 2023
Lesetid: 3 min

Siden åpningen av Bergensbanen i 1909 har Geilo endret seg langsomt fra å være en plass for jordbruk og småindustri til et sted for turisme og varehandel. Der oppe på 794 m.o.h. og mitt mellom Bergen og Oslo nyter bergensere og østlendinger sitt otium på hytter og hotell, både sommer og vinterstid. Geilo har 4 år på rad (2019-2022) vunnet World Ski Award som Norges beste skisted.

Sykling på Rallarveien

Geilo er mer enn Norges beste skisted. Nå er bygda som er oppkalt etter inngjerda krøttervei (geil) i ferd med å bli like populært som sykkeldestinasjon. Lenge har sykling i området vært forbundet med Rallarveien – den 80 km lange grus og fjellveien mellom Haugastøl og Myrdal med en avstikker ned til Flåm gjennom 21 hårnålssvinger har vært et populært mål for eventyrlystne og naturelskende syklister fra inn og utland i mange år – med god grunn. Nå er det et mangfold av muligheter for sykling i og rundt fjellbygda.

Fatbike på vinterføre

Hvor ellers i Norge får man tilbud om guidet fatbike-tur på utleiesykler vinterstid?

På Geilo møter du Nina Gãssler, tidligere verdensmester i roing og en ikke ukjent person i terrengsykkelmiljøet i Norge. Nina er blitt en ekte geiling og brenner for Geilo og gode naturopplevelser. For Nina skal sykling helst foregå for egen maskin, spesielt i naturen. – Elsykler passer bedre i urbane strøk. Pedalkraft er å foretrekke fremfor motor fordi det påfører naturen mindre skade. Dessuten liker jeg å møte naturlig motstand – sier Nina.

Nina er både skiinstruktør og sykkelguide og tar deg mer enn gjerne med på fatbiketurer i vinterland. – Det er en fantastisk naturopplevelse å sykle på snøen, både i lys og mørke – sier Nina. – Med tjukke hjul flyter man på overflaten der andre går på ski, uten å ødelegge sporene.

Fatbike på vinterføre

Hallingdal Rides

Geilo inngår i et Hallingdal-samarbeid med Flå, Nesbyen, Gol og Hemsedal som heter Hallingdal Rides. I Hallingdal bygges det akkurat nå mer sti for sykling enn noe annet sted i landet i følge deres nettside. For Geilo betyr det utbygde stier, hopplinjer, ferdighetsløyper, asfaltert pumptrack og naturstier i fjellheimen.

Lavterskel for familien

Vi fokuserer på familien og bredden. Vi tilbyr et variert tilbud til barn og voksne, nybegynnere og viderekommende. Geilo kan for eksempel tilby verdens mest familievennlige grussykling. Ustedalsfjorden rundt er 15 km med grussykling som passer for alle – sier daglig leder i Visit Geilo, Heidi Stevang.

Sykkelritt på Geilo

Skarverennet 9000 deltagere i April og var fullbooket. Det må kunne betegnes som en ubetinget suksess. Ikke like kjent er det at Geilo har vært vertskap for sykkelritt. Skarverittet og Geilo 24 trakk i sin tid terrengsyklister til Geilo men begge arrangementene hadde kort levetid. Det er lenge siden Birken ble fullbooket på noen sekunder og folk står ikke akkurat i kø for å delta på de tradisjonelle terrengsykkelrittene for tiden, men potensiale for et grussritt på Geilo og i Hallingdal er absolutt til stede. De naturlige forutsetningene ligger godt til rette. Man kan sykle på grus nesten hele veien fra Geilo til Nesbyen på vestsiden av riksvei 7 om man vil. Men å arrangere sykkelritt er krevende og baseres i stor grad på frivillighet og det er mange aktiviteter allerede på Geilo som sliter på de samme frivillige resursene.

Strategiprosess for 2023

Nå legges strategien for videreutvikling av sykkeltilbudet på Geilo. Selv om folks viktigste kriterium for å velge sommerdestinasjon er fjellvandring så har Geilo en klar ambisjon om å videreutvikle sykkelnettet. – En såkalt baseturist tilbringer 4 dager eller mer på Geilo. Da er det viktig å ha et variert tilbud – forklarer Heidi Stevang.

Det er ingen tvil om at Geilo sti og løypelag har hendene fulle med å drifte og videreutvikle sti og løypenettet på Geilo. Vi følger spent med på utviklingen.

Flere aktuelle artikler

  • Stisykling i Trysil med Fri Flyt

  • Norefjell

    Kortreist til ski & sykkel