Bikepacking

Er du klar for bikepacking?

En av flere positive trender under pandemien var lange sykkelturer i naturen. Folk pakket sykkelen med telt, sovepose, mat og klær og dro av sted. Helst langt til skogs, til fjells eller ved kysten. Er du klar for å utforske bikepacking?

Skrevet av: Pål Nilsen, Redaktør
2. juni 2023
Lesetid: 2 min

Hva er bikepacking?

Enkelt sagt er bikepacking en blanding av terrengsykling og selvforsynt backpacking. Det gir deg friheten til å utforske områder over lengre distanser. Til steder du ellers ikke ville opplevd om du valgte å gå med ryggsekk. Du reiser på opptråkkede stier, skogsbilveier og grusveier og har med deg bare det aller nødvendigste på sykkelen.

Hva slags utstyr trenger jeg?

En vanlig misforståelse er at man trenger den perfekte sykkelen med perfekte og ultralette vesker og campingutstyr. Selv om riktig utstyr kan være en god investering så kan du begynne med å bruke det du har. Bruk den sykkelen du allerede har og pakk for en kort tur med en overnatting i nærheten av hjemmet. På den måten skaffer du deg verdifull erfaring som du kan bygge videre på i planlegging av neste tur. Det finnes liksom ikke en feil måte å gjøre det på, fordi det heller ikke finnes en riktig. Man må prøve og feile for å finne sin vei. Hvis du for eksempel ikke har campet før, slå opp teltet hjemme før du drar og prøv å begrense det du tar med deg til et minimum. For de korteste turene kan du kanskje klare deg med så lite som en enkel rammeveske og seteveske.

Hvor bør jeg dra?

Turen kan være kort eller lang, rask eller langsomt, gjennom byer eller ut i ingenmannsland. Det viktigste er at du planlegger noe som passer deg og dine forutsetninger og interesser. Ikke la dine muligheter begrenses av en stereotyp oppfatning av hva perfekt bikepacking er. Hvis du ikke har syklet i terrenget før, velg en rute som inneholder både asfalt og grusveier. Da kan du prøve deg litt fram og etter hvert bevege deg ut i mer teknisk terreng.

Lær av erfaring

Ikke være flau for å være nybegynner. Det er mye mer avslappende å erkjenne at du begynner med noe nytt, slik at du kan tillate deg selv å nyte selve læringsprosessen. Det er bra å feire små seiere underveis. Lær deg hva du liker best ved bikepacking og legg inn dine foretrukne ingredienser i planen for neste tur, slik at du alltid har lyst på mer. Noen velger å dra på tur alene for å nyte stillheten. Andre drar helst på tur med flere for å dele opplevelsen.

Du finner din vei. God tur!

Flere aktuelle artikler

  • Å pendle til jobb med sykkel i trafikken

    Sykle til jobben? Ikke helt ufarlig.

  • Syklist på grusvei i skogen

    Sykling på grus er den nye vinen

  • Bare fordeler med sykling. Foto: Ampler Bikes

    Bare fordeler med sykling